Print
Bookmark and Share

Porgy og Bess - Kultur som modstand

Nu bliver Sensationen til Alvor! Med de ord annoncerede Det Kongelige Teater i programmet for 1943 sin dristige opsætning af Georg Gershwins jazzopera Porgy og Bess.

Operaen, der handler om en gruppe sorte arbejderes hårde liv i sydstaterne, blev opført af teaterets skuespillere, der optrådte med jazzede vrøvlevers og sortsværtede ansigter. Danskerne jublede mens nazisterne rasede: Operaen var Entartet – vanskabt. 

I 1944 blev operaen, på grund af bombetrusler og tysk pres, taget af plakaten efter 22 opførelser for fulde huse. Da var de danske jøder allerede drevet på flugt fra den nazistiske forfølgelse. 

Premieren

Operaen havde premiere den 27. marts 1943. Der var, som Social-Demokraten skrev, tale om en begivenhed i europæisk musikliv og det ikke kun, fordi operaen havde europæisk urpremiere. Både teatret og pressen nærede ingen tvivl om, at operaen ville blive et tilløbsstykke. Social-Demokraten kunne allerede dagen før premieren berette om kødannelser foran billetlugerne. Fra teatrets side forlød det, man bestemt ikke håbede, at interessen skyldtes sensationstrang…

En mytisk forestilling  

På linje med myten om Kong Christian X og jødestjernen, har Det kgl. Teaters opførelse af Porgy og Bess i 1943 også skabt myter om det danske folks modstand og de danske institutioners ukuelighed. På internettet verserer historien om, at den danske modstandsbevægelsen saboterede officielle radiomeddelelser om tyske militære sejre ved at afspille sange fra operaen. Det rygtes også, at der fandt flere guerilla-opførelser sted efter operaen officielt var taget af plakaten. Intet af dette har dog hold historiske realiteter. 

På kulturnatten swinger Gershwins musik i museet. Kom forbi og få hele den sensationelle historie… 


Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her kan du holde dig opdateret om arrangementer og andet nyt fra museet.

Tilmeld dig her

Åbningstider

1. juni - 31. august:
Tirsdag - søndag: 10 - 17
Mandag: lukket

1. september - 31. maj:
Tirsdag - fredag: 13 - 16
Lørdag og søndag: 12 - 17
Mandag lukket