Print
Bookmark and Share

Israel Levin (Rothschild)

Israel Levin (Rothschild)
Erhverv: Markedskræmmer, købmand
Fødsel: 1759
Død: 11. november 1826
  • Relaterede historier
  • Israel Levins fødeby Se pin
  • Israel Levin – Købmand i Roskilde Se pin

Har du også en historie om Israel Levin (Rothschild)? Så vil vi meget gerne høre den.

Send den her

Eller har du en ny historie du ønsker at fortælle om?

Send den her

Markedskræmmeren fra Polen, der blev købmand og fuglekonge i Roskilde, og tog sig et nyt efternavn for at afspejle sit nye tilhørsforhold: Rothschild.

Israel Levins fødeby

Oprettet af Dansk Jødisk Museum

Israel Levin blev født i 1759 i byen Kargowa, men flyttede i 1773 sammen med sin far til Danmark.

Læs historien her

Israel Levin blev født i 1759 i den i dag polske by Kargowa. I 1773 immigrerede Israel Levin sammen med sin far Levin Mendel til Danmark, hvor de bosatte sig i Roskilde. Årsagen kan måske findes i det faktum, at Polen i 1772 blev delt mellem Rusland, Preussen og Østrig. Israel Levins fødeby Kargowa kom derefter til at høre under Preussen. Det betød indskrænkede rettigheder for jøder i forhold til, hvad de havde haft under polsk styre. Flere jøder valgte derfor at forsøge sig andre steder, hvor forholdende måske var mere gunstige.


Israel Levin – Købmand i Roskilde

Oprettet af Dansk Jødisk Museum

Israel Levin slog sig ned som markedskræmmer og siden købmand i Roskilde og tog senere et nyt efternavn, der afspejlede hans nye tilhørsforhold.

Læs historien her

Israel Levin, der var immigreret fra sin fødeby i Polen til Danmark, valgte at bosætte sig i Roskilde, hvor han opnåede borgerskab den 19. april 1780 først som markedskræmmer og sidenhen som købmand.

Det gik tilsyneladende godt for Israel Levin. Han blev medlem af det borgerlige Roskilde og Omegns Fugleskydningsselskab, hvor han i 1815 blev fuglekonge ved selskabets årlige fugleskydning. I den forbindelse skænkede Israel Levin en bemalet fuglekongeskive, hvor motivet viser Moses med de ti bud – et motiv, der både kunne rumme jødedommen og kristendommen. I samme forbindelse kan man også se, at købmand Israel (også kaldet Isak) Levin bor i Skomagergade 10. Det gjorde han også ved folketællingerne i 1801.

Israel Levin blev gift med Sara Pincus, og sammen fik de 12 børn, hvoraf den første, en dreng, ved navn Mendel Israel, blev født i 1779.

På et tidspunkt besluttede Israel Levin sig for at tage et nyt efternavn, Rotschild, der afspejlede hans nye tilhørsforhold.

Israel Levin (Rothschild) døde den 11. november 1826 i Hillerød og blev begravet få dage senere på den jødiske begravelsesplads i Møllegade, København (E-5-28).


Kommentarer: