Gå til hoved-indhold

Dansk Jødisk Museum har fået nyt indgangsparti

13/09/22

Daniel Libeskind færdiggør sit værk på Dansk Jødisk Museum

Dansk Jødisk Museum udvides med et nyt indgangsparti. Det udføres af den polsk-amerikanske stjernearkitekt Daniel Libeskind, der tidligere har stået for museets markante arkitektoniske udtryk. Indgangspartiet vil vokse op af den eksisterende forplads foran museet i Bibliotekshaven i hjertet af København. Det vil skabe en bedre og mere synlig indgang til museet. Dertil er det på mange måder en fuldførelse af det værk, som blev påbegyndte med museets grundlæggelse i 2004.

Da landets øvrige museer og kulturinstitutioner åbnede igen i april, så forblev Dansk Jødisk Museum lukket. Museet var nemlig i færd med at pakke udstillingerne ned. Det skyldes, at museet skal have nyt indgangsparti. Museet er placeret i det Kongelige Biblioteks gamle bygning med indgang fra Bibliotekshaven. Hvælvingerne over Daniel Libeskinds udstillingsarkitektur stammer helt tilbage fra Christian 4.s tid. For at sikre genstandene i udstillingen mod støv i forbindelse med byggeriet, vil de blive lagt midlertidigt på magasin og om nødvendigt konserveres.

”Selvfølgelig føltes det lidt underligt at pakke ned, når alle andre lukker op. Men det har været en lang og spændende proces at nå frem til denne fase, hvor byggeriet endelig er i gang”, siger museumsdirektør Janus Møller Jensen. ”Det er en fantastisk følelse, at vi nu endelig har taget det første spadestik på det store byggeprojekt”.

Det nye Indgangspartiet vil både sikre bedre adgangsforhold til museet og samtidig bidrage til den meget sanselige oplevelse af museet. Libeskinds eksisterende arkitektur tager udgangspunkt i historien om de danske jøders flugt og redning i oktober 1943. Den rummer således en stærk fortælling og er en stærk visuel og næsten fysisk oplevelse med de mange skæve vinkler på vægge og gulve.

Indgangspartiet vil bidrage til fortællingen og kan på mange måder ses som fuldførelsen af det oprindelige værk, der blev skabt ved museets åbning i 2004. Det vil blive integreret i den eksisterende forplads, men samtidig også markere sig som en mere synlig og inviterende indgang til Dansk Jødisk Museum. Det vil blive en ny attraktion i hjertet af København i de helt enestående historiske og smukke rammer, som det Kongelige Biblioteks have udgør.

Indgangspartiet vil samtidig signalere, at Dansk Jødisk Museum arbejder ihærdigt på at gøre dansk jødisk historie mere synlig, tilgængelig og aktuel. I forbindelse med arbejdet med indgangspartiet er der udarbejdet en ny strategi for museet, og samtidig arbejdes der på at skabe helt nye udstillinger og oplevelser i de unikke arkitektoniske rammer. På den måde indvarsler det nye indgangsparti også en ny tid for museet og formidlingen af dansk jødisk historie. Byggeriet forventes færdig og indviet sammen med de første nye særudstillinger og udstillingsgreb på museet i februar 2022. Det er er samtidig med til at markere 400 året for jøders ankomst til Danmark.

Faktaboks:

  • Daniel Libeskind er født i Polen i 1946 og blev amerikansk statsborger i 1965. Han står bag en række verdenskendte byggerier herunder den omfattende masterplan for Ground Zero i New York i 2003, der inkluderer 1 World Trade Center og 9/11 Memorial.
  • Dansk Jødisk Museum åbnede i 2004 og har siden 2011 været et statsanerkendt kulturhistorisk museum, der skal formidle 400 års dansk jødisk historie.
Tilbage