Gå til hoved-indhold

Aktuelle udstillinger

Dansk Jødisk Museum giver dig et nyt blik på Danmarkshistorien. Her finder du 400 års historie om jødisk indvandring til Danmark. Det er fortællinger om integration, assimilation, konflikter og rummelighed.
Det hele er formidlet i en smuk og udfordrende arkitektur designet af den verdensberømte arkitekt Daniel Libeskind, der også er kendt som arkitekten bag Det jødiske museum i Berlin.

OKTOBER 1943

Vandreudstilling om de danske jøders skæbne

Natten mellem den 1. og 2. oktober 1943 organiserede den tyske besættelsesmagt i Danmark en razzia for at fange og deportere jøder i Danmark efter at samarbejdspolitikken var brudt sammen i august samme år.
Mere end 7.000 mænd, kvinder og børn måtte gå under jorden og flygte. Langt de fleste jøder blev med hjælp fra den danske befolkning hjulpet til Sverige. Men næsten 500 af dem blev fanget og deporteret til den jødiske ghetto i Theresienstadt.
Udstillingen blev til i forbindelse med markeringen af 80-året. Efter at have været vist flere steder i Tyskland vender den nu tilbage til Dansk Jødisk Museum.
Udstillingskonceptet er skabt af Simon Kratholm Ankjærgaard og Dr. Christian Schölzel.
Udstillingen kan opleves på Dansk Jødisk Museum fra den 23. oktober 2024 til 2. marts 2025.

 

PORTEN TIL DANMARK

Jødisk liv i 1700-tallet

"Porten til Danmark" er en af vores permanente udstillinger og handler om etableringen af jødisk liv og kultur i Danmark i 1700-tallet.
Udstillingen introducerer de nye formidlingsgreb til den fremtidige faste udstilling på museet. Det er et blik ind i fremtidens Dansk Jødisk Museum, som du kan være med til at forme gennem dine kommentarer og indspark. Samtidig er det også en markering af 400-året for jødisk liv i Danmark. 
Udstillingen åbnede i 2022.
Du kan læse mere om udstillingen her

FLUGT OG FORFØLGELSE

i det 20. århundrede

Dansk Jødisk Museum byder velkommen til en dybt bevægende og tankevækkende særudstilling, der kaster lys over en mørk periode i danmarkshistorien og Europa som helhed. "Flugt og Forfølgelse i det 20. århundrede" fortæller en europæisk historie om jøders flugt og forfølgelse til og fra Danmark fra slutningen af 1800-tallet og op til nutiden.
Udstillingen er opbygget omkring en række unikke genstande, der repræsenterer forskellige kapitler af historien, og som levendegøres gennem tegninger. Kristian Bay Kirks stærke illustrationer vækker historien til live og dykker ned i de følelsesmæssige lag af frygt, håb og mod, der har formet fortællingen om flugt og forfølgelse.
Særudstillingen er ikke bare et kig ind i fortiden. Det er en konfrontation med de rystende realiteter, som mennesker har stået over for, og en opfordring til at reflektere over, hvordan disse begivenheder former vores forståelse af tolerance og medmenneskelighed.
Udstillingen åbnede i 2022 og vil være at opleve på Dansk Jødisk Museum i de kommende år.
Du kan læse mere om udstillingen her

Tidligere udstillinger

Dansk Jødisk Museum har et stort bagkatalog af udstillinger, der indeholder alt fra den tidligere permanente udstilling til større særudstillinger og mindre pop-up udstillinger. Vi udvikler også vandreudstillinger, som bringer den dansk jødiske historie ude til flere i hele Danmark.
Her er blot en smagsprøve på de udstillinger, vi har haft fornøjelsen af at præsentere. Har du spørgsmål eller ønsker mere information? Vi står klar til at hjælpe dig med at dykke ned i de mange historier og detaljer.

Citrus og palmeblade

– en højtid i hytte

2022
Du står lige nu inde i en sukkah. Sådan startede udstillingsteksten til dette års kulturnat hos Dansk Jødisk Museum. Her rejste vi en stor løvhytte og inviterede alle indenfor i hytten på forpladsen til en pop-up-udstilling om den jødiske højtid sukkot.
Du kan læse vores blogindlæg om udstillingen her

Fra chanukkah til jul

- lysfester i december

2020
Udstillingen fortalte om den jødiske højtid Chanukkah. Myten, historien, traditionerne og hvordan jøder i Danmark til alle tider har skulle forholde sig til den alt dominerende jul.
Pop-udstillingen stod på Dansk Jødisk Museum i december 2020. 

HJEM

- eftervirkningerne af krig og forfølgelse

2013-2017
De danske jøders flugt til Sverige i oktober 1943 er blevet verdensberømt. Langt mindre kendt er historien om, hvilke udfordringer der mødte danske jøder, da de vendte tilbage til Danmark efter befrielsen i 1945. Det rådede Dansk Jødisk Museum bod på med særudstillingen ”Hjem”.
Særudstillingen stod i et nabolokale til museets permanente udstilling og var åben fra 2013-2017. Museet har i 2020 udgivet et katalog over udstillingen som kan købes i museumsbutikken. 

NATTENS ENDE

- en virtual reality film

2022-2024
Tag med på en virtuel rejse gennem den aldrende mand Josefs sind fuld af smertefulde og fragmenterede erindringer om flugten til Sverige i oktober ’43, og alt det, han måtte efterlade.
Det er en intens og bevægende filmoplevelse i Daniel Libeskinds sanselige arkitektoniske rammer, som skaber en fysisk ramme for fortællingen om et af de mest dramatiske øjeblikke i Danmarkshistorien.
Se traileren her

Rum og rummelighed

– en udstilling om jøder i Danmark

2004-2020
Vores tidligere permanente udstilling på Dansk Jødisk Museum viste en fascinerende stor mængde genstande.
Udstillingen var tematisk inddelt: ankomster, ståsteder, mitzvah, traditioner og forjættede lande.
Tilsammen var det en fortælling om dansk jødisk historie i Danmark i 400 år som en en kulturel rummelig og mangfoldig størrelse.
Udstillingen var åbningsudstillingen for museet og stod fra 2004-2020.