Gå til hoved-indhold

Vandreudstillingen er kommet til Aalborg

19/02/24

400 års dansk-jødisk liv

I 1622 inviterede den danske konge Christian 4. formelt jøder til at bosætte sig i Danmark, og det har ført til en markering i form af en vandreudstilling, der har rejst rundt i Danmark siden 2022. Nu er det Aalborgs tur!

Udstillingen indeholder lokale elementer, der fortæller om jødisk liv i Aalborg, som især udspillede sig i 1800-tallet. I udstillingen kan man møde to af periodens jødiske indbyggere i Aalborg: spritfabrikanten, Isidor Henius (1820-1901) og redaktør for Aalborg Stiftstidende, Bernhard Rée (1813 -1868).

Udstillingens tema harmonerer med Aalborg Stadsarkivs fokus gennem de seneste mange år på immigration til Aalborg, og dermed på kulturelle og etniske minoritetsgruppers liv i byen og hvordan identiteter mødes og sameksisterer.

Udstillingen indeholder flere interaktive og legende elementer, som fortæller om immigration til Danmark, quizzer om, hvor forskellige danskere egentlig har deres identitet fra, og spørger publikum om, hvilke produkter og genstande, som Danmark måske slet ikke havde set, havde det ikke været for den jødiske indvandring.

Udover den mere traditionelle 400 års tidslinje tegner udstillingen også en 400 års tolerance kontra intolerance-tidslinje, hvor publikum kan aflæse højdepunkter og lavpunkter for tolerancen over for jøder i Danmark. I fire interviews med unge danske jøder sætter udstillingen også spørgsmålet om antisemitisme i dagens Danmark til åben debat.

Udstillingen er åben fra den 19. februar til 30. april 2024 og er en unik lejlighed til at dykke ned i den dansk-jødiske historie på Aalborg Stadsarkiv.

Pris: Gratis adgang

Åbningstider: mandag - onsdag: 10 - 16, torsdag 10 -17 og fredag 10 – 15

Sted: HistorieAalborg på Aalborg Stadsarkiv, Arkivstræde 1, Aalborg

Tid: 19. februar til 30. april 2024

Dansk Jødisk Museum og Det Jødiske Samfund har i et samarbejde med Jødisk Informationscenter og Operate skabt en vandreudstilling, der over de næste to år vil bevæge sig igennem danske byer med lokale jødiske historier. 

→ Læs mere om vandreudstillingen her

Er du underviser eller kender en som underviser, så har Jødisk Informations Center udarbejdet et skolemateriale, som knytter sig til 400 års jødisk historie i Danmark. Du finder både materiale omhandlende de første jøder, jødisk liv i dag, dansk indvandringshistorie og flugt.

→ Følg linket her

Tilbage