Gå til hoved-indhold

Vi er med på Historiske Dage!

21/02/25

Historisk festival og messe

6 scener, 75 udstillere, 150 events på 2 dage! Dansk Jødisk Museum er igen i år med på den historiske festival 'Historiske Dage' i Øksnehallen fra den 29. til 30. marts.


Så er det snart tid til en hel weekend fyldt med historie, foredrag og musik! Historiske Dage slår endnu engang dørene op for en fantastisk historisk festival. Vi deltager med både en stand og flere optrædener på scenerne i Øksnehallen.

I vores stand kan du få smagsprøver på 400 års jødisk liv i form af vores snaps, som er udviklet i samarbejde med Nyborg Destilleri. Du kan købe både bøger, plakater, vores egen thé og chokolademønter med historisk god smag! Du kan selvfølgelig også komme forbi vores stand og få meget mere at vide om museets udstillinger eller finde svar på andre ting, som du er nysgerrig på.

På scenen optræder vi i samtaler om flere spændende ting, blandt andet et forskningsprojekt om feriealbums, i en samtale om den prisnominerede bog "Grænseløse jøder", i en snak om DR's seneste dramadokumentar "Hugo - Görings jødiske ven' og endelig i en samtale omkring erindringskultur og indsamling af vidnesbyrd.

→ Du kan se hele programmet for Historiske Dage her

Lørdag på Onkel Danny-scenen 

11:30 GRÆNSELØSE JØDER Bent Blüdnikow. Moderator: Janus Møller Jensen

I samtale med direktør for Dansk Jødisk Museum, Janus Møller Jensen, fortæller historiker Bent Blüdnikow om to jødiske familieklaner, Sumbel og Buzaglo, der oprindelig kom fra Marokko, men slog sig ned i London, Berlin, København, Amsterdam og Altona..

 

Lørdag på DR-Scenen

17:30 EN FORTRÆNGT SANDHED OM DE JØDISKE FLYGTNINGE. Museumsinspektør Signe B. Larsen medvirker i en samtale sammen med Louis Meyer. 

DR-vært Bjørn Meyer interviewer museumsinspektør Signe Bergman Larsen og Louis Meyer – manden bag dramadokumentarserien ”Hugo – Görings jødiske ven”. De diskuterer, hvorfor Danmarks afvisning af jødiske flygtninge er blevet fortrængt, og hvordan man som efterkommer forholder sig til en jødisk slægtning, der var venner med Hermann Göring.

 

Søndag på BLÅ SCENE

14:30  GLEMMER DU? SÅ HUSKER VI! DE DANSKE JØDERS EKSIL FRA 1943-1945. Michael Rachlin. Moderator: Signe Bergman Larsen.

I år er det 80 år siden, at Danmark blev befriet, og de danske jøder atter kunne vende hjem fra landflygtigheden i Sverige. Men hvad prægede tiden i eksil? Afsavn, frygt, håb? Der er skrevet forbløffende lidt om eksiltiden. Lyt med, når museumsinspektør Signe Bergman Larsen taler med redaktør af Jødisk Orientering, Michael Rachlin, om et helt nyt forskningsprojekt med udgangspunkt i museets samling af fotoalbums fra de danske jøders ophold i Sverige. 

 

Søndag på GRØN SCENE

16:20  GLEMMER DU? SÅ HUSKER VI! DE DANSKE JØDERS EKSIL FRA 1943-1945. Michael Rachlin. Moderator: Signe Bergman Larsen.

De seneste to år er der indsamlet nye vidnesbyrd fra danske jøder bosat i Israel. Vidnerne fortæller om deres oplevelser under 2. verdenskrig, om flugten til Sverige eller deres oplevelser i Theresienstadt. Det er både barske, rørende og til tider overraskende historier. Men er der overhovedet mere at tale om? Findes der vidner, der ikke tidligere har fortalt deres historie foran et kamera, og hvorfor er det vigtigt at tale med dem? Journalist og forfatter Hans Henrik Fafner har interviewet vidnerne, og han taler med Signe Bergman Larsen fra Dansk Jødisk Museum og ambassadør Thomas Winkler om samarbejdet, indsamlingen og vigtigheden af fortsat at have fokus på denne del af historien.

 

 

Dato og tidspunkter: Historiske Dage 2025 afholdes i Øksnehallen lørdag den 29. marts og søndag den 30. marts 2025. Lørdag kl. 10-18, søndag kl. 10-17.

Billetter: Der sælges kun billetter online – også på dagene. Prisen pr. dag er 200 kr. (studerende: 150 kr.). Der er gratis adgang for børn og unge op til 17 år (med billet). Køb din billet her

Sted: Øksnehallen, Halmtorvet 11, 1700 København

Tilbage