Gå til hoved-indhold

Bykort over det jødiske København

Den 25. november 1622 inviterede den danske kong Christian 4. (1588-1648) ”jøder af den portugisiske nation” til at bosætte sig i Danmark. Det blev på mange måder starten på 400 års dansk jødisk historie. De første menigheder opstod i byerne Glückstadt og Altona. Herfra blev Fredericia og København porten til Danmark. Der opstod et mangfoldigt jødisk liv i hele landet med udgangspunkt i byerne.

I 1660’erne fl yttede jødiske handelsfolk fra Altona til København. Her etablerede de med tiden den første begravelsesplads i landet og en synagoge. Senere kom fl ere synagoger til, og jødisk liv blev etableret fra fattige sælgere på gaden til rige
handelshuse i byens fornemme kvarterer.

I 1800-tallet blev jøderne i Danmark til danske jøder. De blev en vigtig del af dansk erhvervs- og kulturliv som entreprenører, erhvervsdrivende, kunstnere, forfattere, videnskabsfolk og kunstmæcener. I 1900-tallet fulgte flere indvandringsbølger fra Østeuropa, der tilføjede flere lag til historien.

Centralt i historien er ikke mindst flugten og redningen af de danske jøder i oktober 1943 under den nazistiske besættelse af landet. Jødisk liv i Danmark består i bedste velgående og er fortsat en integreret del af både den danske og københavnske historie.

Historien har sat en række spor og aftryk i bybilledet. Kortet vil guide dig til de hotspots, der repræsenterer forskellige aspekter af den dansk jødiske historie gennem 400 år. Det er et centralt men ofte noget overset kapitel af Danmarkshistorien,
som du hermed inviteres til at gå på opdagelse i.

Download

Kortet guider dig på sporene af en ofte lidt skjult, men ikke desto mindre fascinerende, historie – forbi byens bygninger, statuer, mindesmærker, palæer og pladser, baggårde og fattigkvarterer, der alle vidner om 400 års jødisk historie i Danmark.

→ Download bykortet her (DANSK)

→ Download bykortet her (ENGELSK)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samarbejdspartnere